Blog
Jèdeen, ayurvedische schoonheidsverzorging en massage
Jèdeen, ayurvedische schoonheidsverzorging en massage
Wist je dat regelmatige massages bewezen effecten hebben? In de Ayurveda weten ze dat al heel lang. Daarom vormen massages bij een Ayurvedische arts vaak ook onderdeel van de behandeling. Ook adviseert de Ayurveda om jezelf elke dag met warme olie te masseren. Zo onderhoud je je lichaam en voorkom je klachten. Massages werken dus helend en preventief. Een beetje hetzelfde eigenlijk als homeopathie. Maar hier in het Westen is dit allemaal nog vrij onbekend. In deze blog daarom wat meer over Ayurvedische massage en de bewezen effecten van regelmatige massages.
Wat is een Ayurvedische massage?
In de Ayurveda noemen ze de warme olie massage een abyangha massage. Deze olie is op traditionele wijze wordt gemaakt van medicinale kruiden. Door de warmte dringt deze olie diep door in je huid en bottenstelsel. Naast spieren, bindweefsel en gewrichten worden in de ayurvedische massage ook de meridianen en drukpunten behandeld. Dit geeft een gevoel van totale balans in je lichaam. De olie wordt afgestemd op de dosha die bij jou het meest uit balans is: kapha, vata of pitta.
Naast de abyangha massage zijn er in de Ayurveda ook speciale Ayurvedische buik- en orgaanmassages zoals de buikbehandeling en stempelmassage. In de Ayurveda wordt de buik namelijk gezien als de basis van je gezondheid. Wanneer je darmen en organen in balans zijn, dan heb je veel meer energie en ben je minder snel ziek.
Wat doet een Ayurvedische massage met je?
Een Ayurvedische oliemassage stimuleert de doorbloeding, stofwisseling en spijsvertering. Opgehoopte gifstoffen onder de huid worden afgevoerd. De Ayurvedische massage kalmeert en ontspant de zenuwen en zorgt voor een beter slaappatroon. Het is een therapeutische massage met verjongend effect.
Bij een Ayurvedische massage worden de spieren, pezen, ligamenten, zenuwen, bindweefsel en de gewrichten behandeld. Zo komt de optimale bewegingsvrijheid en soeplesse weer terug in je lichaam.
Bij welke klachten helpt een Ayurvedische massage?
Regelmatige Ayurvedische massages kunnen allerlei klachten verlichten. Uit onderzoek blijkt dat ze stress, depressie, angst, rugpijn, astma, vermoeidheid en zelfs HIV verlichten. Ook blijkt dat er zelfs veranderingen zijn in de samenstelling van je bloed wanneer je je regelmatig laat masseren.
Bewezen effecten van massages
Massages zijn eigenlijk al heel erg oud. Hippocrates was al bezig met handopleggingen. En de Ayurveda en Chinese geneeswijzen maken ook gebruik van massagetherapie. Gelukkig begint ook de wetenschap nu te ontdekken hoe effectief regelmatige massages zijn. Uit wetenschappelijke studies*) is gebleken dat de bloeddruk erdoor verlaagt en het immuunsysteem sterker wordt door toename van witte bloedlichaampjes.
Agressie vermindert en de stressniveaus in je lichaam worden veel lager. Cortisol vermindert en de aanmaak van endorfine en serotonine wordt gestimuleerd. Wel zo belangrijk natuurlijk allemaal in onze stressvolle maatschappij.
Ook blijken regelmatige massages zeer effectief als pijnbestrijding. In sommige ziekenhuizen wordt massagetherapie zelfs al ingezet als pijnbestrijding. Patiënten zijn meer ontspannen, hebben minder pijn en gebruiken ook minder medicatie.
In de sportwereld weten ze al heel lang hoe effectief massages zijn voor de doorbloeding van de spieren en om alles lekker soepel te houden. Maar ook om bijvoorbeeld blessures sneller te laten herstellen. Daar worden grote bedragen uitgegeven aan massages om de sporters in balans te houden. Er is ook al diverse keren wetenschappelijk bewezen dat regelmatige massages helend effect hebben bij klachten aan het spier- en bottenstelsel.
Maar los van al deze therapeutische effecten is een Ayurvedische massage ook gewoon heel erg lekker. Echt even een heerlijk Zen momentje om weer even helemaal terug te komen bij jezelf. Goed voor lichaam en ziel dus!
Wil je graag meer lezen over huidverzorging, massages en anti age tips? Volg ons dan ook op Facebook!
Onderzoeken:
Effecten van massage Journal of Alternative and Complementary Medicine. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Mark Rapaport en werd uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angelos in de VS. https://www.esoterra.nl/blogs/wetenschappelijk-onderzoek-en-massage/